You are currently viewing Τον Ioύλιο το νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές

Τον Ioύλιο το νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές

Θέμα χρόνου είναι να περάσει το νομοσχέδιο για την ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών μας είπαν ανώτερα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που είχαν συνεργαστεί με την ΕΑΕΕ για τη δημιουργία του προσχεδίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί για το θέμα και πλέον η ψήφισή του έχει τη δική του στήριξη.

του Νίκου Σακελλαρίου

Το νομοσχέδιο θα εισέλθει με τα πρώτα που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών ή τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο 2023. Ο κ. Χατζιδάκης αποτελεί παλιό γνώριμο της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και να μην ξεχνάμε ότι ήταν και ομιλητής σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΑΕΕ. Ακόμη και ο κ. Παπαθανάσης (ως υφυπουργός) είναι γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς και μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του θέματος. Αυτό όμως που θα χρειαστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών (Χατζιδάκης) είναι τα κόστη που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό.

Η προηγούμενη ηγεσία δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα και θα πρέπει να γίνει πλέον μία λεπτομερής καταμέτρηση και καταγραφή των ποσών του ΕΝΦΙΑ που ενδεχομένως να χάσει το υπουργείο από τη μείωσή του κατά 10% όπως είναι το αρχικό προσχέδιο. Εκτός εάν αποφασίσει το ίδιο το υπουργείο να κάνει αλλαγές στο προσχέδιο προκειμένου να γίνει πιο συμβατό. Όμως προς το παρόν, το υπουργείο οικονομικών προσανατολίζεται σε επανεκδόσεις ομολόγων (ανοίγουν παλιές εκδόσεις ομολόγων για να πάρουν νέα κεφάλαια) προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση και την υποχώρηση των επιτοκίων. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη έκδοση θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για να αφαιρεθεί το 10% του ΕΝΦΙΑ από τα ακίνητα που θα ασφαλιστούν. Πάντως με πρόχειρους υπολογισμούς υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό από το κίνητρο δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις σε συντάξεις και υγεία

Από εκεί και πέρα, η ΕΑΕΕ αναμένεται να έχει επαφές και με τα υπουργεία Εργασίας (παλιός γνώριμος ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης του ασφαλιστικού κλάδου) αλλά και υγείας (Χρυσοχοΐδης) προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις με τις οποίες ο ασφαλιστικός κλάδος θα μπορέσει να συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και στη διεύρυνση των δικών του μεριδίων αγοράς και παραγωγής.