You are currently viewing Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Το μετεκλογικό ράλι έχει φέρει τις τράπεζες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 – Alpha, Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank ξεχωρίζουν στο Χ.Α. και προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις – Κερδοφορία, επενδυτική βαθμίδα, πολιτική σταθερότητα και αποεπένδυση δημοσίου, οι άξονες της ισχυρής ανόδου

Απαλλαγμένες από τον «βραχνά» του πολιτικού ρίσκου, οι τραπεζικές μετοχές αποδεικνύονται ως οι μεγάλες ωφελημένες της μετεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» ένα ισχυρό ράλι, το οποίο φέρνει τον κλαδικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Κι αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του: Η διαφαινόμενη κυβερνητική σταθερότητα φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και φυσικά, θέτει σε τροχιά έναρξης τη διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου.

Μέσα σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η ισχυρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων, οι οποίες εξακολουθούν να επωφελούνται από την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των αποδόσεων κεφαλαίων, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή στην πολιτική των μερισμάτων εντός του 2023.

 

Το απόγευμα της Τρίτης, ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξης των 246 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προοπτικές των αναλυτών. Τις προηγούμενες εβδομάδες εξίσου εντυπωσιακά μεγέθη είχαν δημοσιεύσει και οι Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς (καθαρά κέρδη 237 εκατ. ευρώ, 111,2 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

 

Ράλι 12% σε δύο ημέρες

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης, μέσα στο τελευταίο διήμερο, έχει αυξηθεί κατά 12,1%, επιστρέφοντας στα όρια των 1.000 μονάδων (για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016) και πετυχαίνοντας σωρευτική άνοδο κατά 54% μέσα στο 2023.

 

Η Alpha Bank, η οποία επανέρχεται στα πρόθυρα του 1,40 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλό έτους του 1,48 ευρώ, εμφανίζει διήμερη αύξηση κατά 15%, καθώς η Deutsche Bank σπεύδει να αναθεωρήσει την τιμή – στόχο στο 1,70 ευρώ.

 
 

Η μετοχή της Eurobank αναρριχάται κοντά στο 1,6 ευρώ, μετρώντας κέρδη περίπου 8% στο διήμερο, ενώ η Πειραιώς επιστρέφει στα 2,8 ευρώ (υψηλό δύο ετών), εμφανίζοντας μεταβολή +18% από τη Δευτέρα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, αγγίζει το ορόσημο των 6 ευρώ, παρουσιάζοντας μετεκλογικό ράλι της τάξης του 12%.

Από τις αρχές του έτους, η συνολική μεταβολή για την Alpha Bank καθορίζεται στο +38,5%, για την Eurobank στο +47,5%, για την Πειραιώς στο +94,7% και για την Εθνική Τράπεζα στο +59%.

 

Έρχεται νέα άνοδος

Παρά το εν εξελίξει ράλι, δε, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις τράπεζες της Ευρώπης, απολαμβάνοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου.

«Ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο “βουναλάκι” για τις ελληνικές μετοχές. Με τα εμπόδια να φεύγουν, περιμένουμε μια ισχυρή επαναξιολόγηση των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες» έγραφε τη Δευτέρα η Eurobank Equities, στο πρώτο μετεκλογικό της σχόλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs: «Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις αγοράς (buy) σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, υπολογίζοντας τη μέση απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12% / 10% το 2023 και 2024 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) σε 14,6% / 15,4% (από 13,7%)».

 

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της Ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% στην ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE το 6% το 2022.

 

Τέλος, ο οίκος Moody’s σχολιάζει ότι μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται σημαντικά πιο πιθανή μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, προσθέτοντας ότι αυτό υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «credit positive» (πιστωτικά θετικό).