Γράφει: Κατερίνα Πετρίδη
Οι ασφαλίσεις Υγείας αναμένεται να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου θα ξεπεράσουν τα 215 δισ. ευρώ μέσα στο 2024. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση Υγείας προβλέπεται να ανέλθει στα 255,10 ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, ο κλάδος αναμένεται έως το 2029 να καταγράφει σταθερό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,32%, ο οποίος θα οδηγήσει σε μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα που θα ξεπερνούν τα 253 δισ. το 2029.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,58 τρισ. ευρώ σε μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Υγείας μέχρι το τέλος του 2024, πετυχαίνοντας την υψηλότερη επίδοση παγκοσμίως και διατηρώντας την κυριαρχία τους στον κλάδο. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ η κοινωνική ασφάλιση υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οπότε αναγκαστικά οι πολίτες -όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα- καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση.
Αντίθετα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- παρέχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη στους πολίτες τους, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία σε νοσοκομεία. Σε κάποιες χώρες όμως η κάλυψη δεν είναι πλήρης. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία μόνον οι κάτοχοι της Medical Card ή της GP Card (λιγότερο από το 50% του πληθυσμού) διαθέτουν πλήρη υγειονομική κάλυψη.
Σε δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού δεν διαθέτει κάλυψη για δαπάνες υγείας. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή που επιλέγουν να μην πληρώνουν εισφορές σε κάποιο δημόσιο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό ή δεν διαθέτουν έγκυρη ταυτότητα. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται ως επί το πλείστον πολίτες που ανήκουν στη φυλή Ρομά ή παράνομοι μετανάστες. Όλοι όμως ανεξαιρέτως οι πολίτες των δύο αυτών χωρών έχουν πρόσβαση στα τμήματα έκτακτων περιστατικών και στη φροντίδα σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Παρόλο που η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη μέσω κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνει συνήθως συγκεκριμένες καλύψεις και προνόμια, σε πολλές χώρες η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προϋποθέτει τη συμμετοχή στο κόστος για τους περισσότερους πολίτες. Φυσικά για όσους επιθυμούν πλήρη κάλυψη των αναγκών τους για πρωτοβάθμια ή/και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη υπάρχει η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία είτε θα καλύψει οποιοδήποτε επιπλέον κόστος πέραν των όσων καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση είτε θα προσφέρει γρηγορότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή μεγαλύτερο εύρος επιλογής παρόχων. Σε κάθε περίπτωση η γκάμα των διαθέσιμων προγραμμάτων και των παρεχόμενων καλύψεων είναι μεγάλη και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση με το ανάλογο κόστος.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μόνον ένα μικρό ποσοστό των πολιτών διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, με εξαίρεση την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, όπου περισσότεροι από τους μισούς πολίτες καλύπτονται από ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας. Συγκεκριμένα στο Βέλγιο το ποσοστό ανέρχεται στο εντυπωσιακό 97,6% και στη Γαλλία σε 96,1%, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των δύο αυτών χωρών διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας! Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16%, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά προβλήματα και κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με τους Έλληνες να καταβάλλουν από την τσέπη τους το 33,5% του συνόλου των δαπανών υγείας!
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε το statista.com, το 2020 πρώτη σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Υγείας κατατάσσεται η Ολλανδία με 54,15 δισ. ευρώ, δεύτερη η Γερμανία με 42,83 δισ. και τρίτη η Γαλλία με 29,64 δισ. Αξίζει να σημειώσουμε πως συνολικά τα ασφάλιστρα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη ανέρχονταν σε 172 δισ. το 2020 και η Ολλανδία μαζί με τη Γερμανία αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του συνόλου!
Οι επόμενες χώρες στην κατάταξη, που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, ακολουθούν με πολύ μεγάλη διαφορά και συγκεκριμένα η Ελβετία με 10,74 δισ., η Ισπανία με 9,08 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,60 δισ., το Βέλγιο με 3,28 δισ., η Ιταλία με 3,10 δισ., η Σουηδία με 2,69 δισ. και η Αυστρία με 2,40 δισ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη ένατη θέση με μόλις 300 εκ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το 2023 το ποσό αυτό είχε αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας τα 473,67 εκ. ευρώ.